A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Európai vasúti körkép a koronavírus okozta helyzetről

,

Az európai vasúti közlekedést is érzékenyen érinti a koronavírus terjedése, az egyes vasúttársaságok eltérő módon reagálnak a krízisre. A nemzetközi vasúti személyforgalom lassan leáll, a belföldi járatok nagyrészt még közlekednek.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében lengyel és cseh mintára Németország is lezárta az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal és Dániával közös határszakaszait, következésképpen a legtöbb említett viszonylatban leállították a nemzetközi vasúti személyforgalmat. A belföldi távolsági járatokat és a körzeti vonatokat továbbra is menetrend szerint üzemelteti a DB, amennyiben a szövetségi tartományok másképp nem döntenek. A lengyelországi viszonylatú regionális határ menti vasúti személyforgalmat leállították. A DB járataira Saver vagy Super Saver jegyeket váltó utasok későbbi utazásra cserélhetik menetjegyeiket, míg a Flexpreis és Business Flexpreise jegyek tulajdonosai ingyenesen törölhetik utazásaikat, teljes visszatérítés mellett. A francia viszonylatú személyszállító nagysebességű vonatok járatszámának csökkentéséről március 17-ig dönt a német szövetségi belügyminisztérium.

 A Francia Államvasutak (SNCF) 80%-os szinten üzemelteti a vasúti személyforgalmat. A TGV InOui, az InterCity, az Ouigo és a TER szolgáltatásokra megváltott menetjegyek dátumát április 30-ig módosíthatják az utasok, vagy akár vissza is válthatják azokat, a jegyár teljes megtérítésével.

Az osztrák ÖBB nemzetközi Nightjet-szolgáltatásai csak München és az ausztriai Villach között közlekednek, azok az olasz célállomásokat nem érintik, míg a Berlin, Hamburg, Bécs és Zürich között összeköttetést teremtő Nightjet-járatokat törölték. Az ÖBB minden svájci viszonylatú vasúti személyszállítási szolgáltatást leállított.

 A Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) olaszországi állomásokkal összeköttetést teremtő járatai április 5-ig csak az országhatárig közlekednek.

 Szlovénia példanélküli módon az ország teljes területén felfüggesztette a vasúti forgalmat.

 Spanyolországban az állami szolgáltató, a Renfe továbbra is menetrend szerint működteti a nagyobb települések elővárosi vonatait, ugyanakkor a távolsági és a nagysebességű járatok felét törölték, és a közlekedő szerelvények ülőhelyeinek is csak a 30%-ára árusítanak helyjegyeket az utasok közötti biztonságos távolság biztosítása érdekében. A büfékocsi-szolgáltatásokat átmenetileg beszüntették a spanyol vonatok fedélzetén. A Renfe elhalasztja az Avlo nevű, alacsony tarifájú, új nagysebességű vasúti szolgáltatás április 6-ra tervezett bevezetését is.

A Dán Államvasutak, a DSB jegyértékesítési rendszere 70%-os visszaesést mutatott március 16-án, a fővárosi København S-tog szolgáltatásain pedig március 12-én mindössze 142 ezren utaztak (szemben az előző hét csütörtökén mért 373 ezer fős utasszámmal).

Az Orosz Vasutak (RZsD) felfüggesztette valamennyi nemzetközi személyszállító járatát Lettország, Litvánia, Ukrajna és Moldova viszonylatában.

Izraelben 34 vasúti utaskísérő került karanténba, miután koronavírussal fertőzött utasokkal érintkeztek. Az országban számos, nagy forgalmat lebonyolító vonatjáratot töröltek.

 A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Tömegközlekedési Unió (UITP) online elérhető angol nyelvű iránymutatással segíti a szolgáltatókat a COVID-19 járvány terjedésének enyhítéséhez szükséges intézkedések meghozatalában.

A hírösszefoglalót a MÁV Zrt. Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze az alábbi források alapján: railjournal.com/czech-republic; uitp.org; railjournal.com/borders; railwaygazette.com ;  railwaygazette.com/danish

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok