A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Kezdeményeztük a veszélyhelyzet alatti munkavégzés anyagi elismerését

,

A Mozdonyvezetők Szakszervezete álláspontja szerint, a munkáltatónak – mint kiemelt jelentőségű közszolgáltatónak – anyagilag is szükséges elismernie a vasutas munkavállalók veszélyhelyzet alatt tanúsított áldozatvállalását és fegyelmezettségét, amely nagyban hozzájárult – a vasúti közlekedés területén – a sikeres járványügyi védekezéshez. Ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztünk a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. vezetőjénél

 

Magyarország Kormánya a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki”. Az Országgyűlés a 2020. évi LVII. törvénnyel rendelkezett a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

Az elmúlt több mint három hónapban – mint ahogy azt a munkáltató (MÁV-Csoport) külső és belső kommunikációjában is hangsúlyozta – a vasutas munkavállalók példás fegyelmezettséggel, pontossággal, a járványügyi szabályok, rendelkezések maradéktalan betartásával biztosították a vasúti személyszállítási közszolgáltatást, valamint a veszélyhelyzetben különös jelentőséggel bíró áruszállítást. Tették ezt akkor is, amikor még nem tudhatták a vállalt egészségügyi kockázat nagyságát, és fennállt a valószínűsége egy az Olaszországban, illetve más Nyugat-Európai országokban vagy az USA-ban bekövetkezett tragikus járványügyi folyamatnak.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete álláspontja szerint, a munkáltatónak – mint kiemelt jelentőségű közszolgáltatónak – anyagilag is szükséges elismernie a vasutas munkavállalók veszélyhelyzet alatt tanúsított áldozatvállalását és fegyelmezettségét, amely nagyban hozzájárult – a vasúti közlekedés területén – a sikeres járványügyi védekezéshez.

 Szakszervezetünk javasolja a veszélyhelyzet alatti vasúti közlekedés lebonyolításában közvetlenül résztvevő, illetve az utazóközönséggel vagy más munkavállalókkal járványügyi szempontból kockázatos kapcsolatba került munkavállalók egyszeri jutalmazását.

A jutalom mértékére 150 000 Ft/fő összegben teszünk javaslatot, melynek kifizetésére a 2020. évi Vasutasnapot tartjuk – az esemény jellege miatt is – alkalmasnak. (amennyiben bármely szempontból az kedvezőbb, a Mozdonyvezetők Szakszervezete támogatja a jutalom SZÉP Kártya juttatásként történő biztosítását is)

Kezdeményezzük, hogy javaslatunkról – az arról kötendő kollektív megállapodás megkötése reményében – soron kívül kezdjünk tárgyalásokat.

 

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok